Poznamo kompresijske nogavice kot medicinski pripomoček

Ob vročem in toplem vremenu imamo več težav z bolečimi nogami, saj se vene ne nogah razširijo in ne steče pravilna cirkulacija krvi.

Posledica tega so otekle , težke in utrujene noge. Cirkulacijo lahko pospešimo, če nosimo kompresijske nogavice, katetre smo kupili po meri za nas. Z njimi lahko preprečimo otekanje nog, zmanjšamo obolelost za krčnimi žilami, preprečimo tudi tveganje za globoko vensko trombozo in z njimi zdravimo limfedem. Sami si lahko priskrbimo kompresijske nogavice nižje stopnje. Lahko si izberemo dokolenke, visoko stegenske ali pa celo hlačne nogavice. Višjo stopnjo kompresije kot je ena, mora odobrit zdravnik, po navadi je to zdravnik specialist dermatolog, venerolog, saj je zelo pomembno, da imamo zdravo srce.

Če pri slabem srcu obujemo nogavice z visoko stopnjo kompresije, potem to ni dobro saj smo pospešili cirkulacijo do srca, srce pa, ker je slabo ne more prečrpavati le te. Zato je zelo pomembno, da nam kompresijske nogavice višje stopnje predpiše zdravnik. Sami si lahko priskrbimo preventivne nogavice do 140 den. Preventivne nogavice in tudi medicinske kompresijske nogavice lahko kupimo v različnih modnih barvah in tudi v različnih materialih. Znano je ,da se težko obujejo in tudi težko nosijo. Povzročajo neprijetno stiskanje po nogi, vendar se jih moramo navaditi in vztrajati z nošnjo. Nosimo jih vsaj v dopoldanskem času. Obuti jih moramo zjutraj , najbolje še v postelji, ko so noge še spočite in niso otekle. Nogavice mehansko stisnejo noge in s tem se poravnajo žilne zaklopke in tako se požene kri po žilah. Nogavice lahko nosimo postopoma, da se jih navadimo tako, da podaljšujemo čas nošenja vsak dan za kakšno urico več.

Poznamo kompresijske nogavice kot medicinski pripomoček

Obuvamo pa si njih, saj je priporočljiva posebna tehnika z gumijastimi rokavicami, ker se tako rekoč polagajo na noge. V nekaterih hujših primerih kot so limfedem, pa se kompresijske nogavice dobijo na recept po nasvetu zdravnika in so tako brezplačne.